کشورهای حوزه شِنگن در آینده می توانند به هدف ممانعت از ورود مهاجران، کنترول مرزی شدیدتری را به اجرا بگذارند. اما منتقدان می گویند که اصلاحات جدید در قرارداد شنگن، آزادی مسافرت را محدود می کند.
قرارداد شنگن زمانی یک دست آورد بزرگ در اروپا یاد می شد که به "مرزهای باز" شهرت داشت. حالا کشورهای عضو به اصلاحاتی توافق کرده اند که براساس آن، هر کشور عضو این امکان را دارد تا کنترول مرزی را شدت بخشد. هدف اصلی این اصلاحات، جلوگیری از ورود مهاجران غیرقانونی در اروپا است.
سِسیلیا مالمستروم، کمیسار اتحادیه اروپا در بروکسل گفت که دولت های عضو اتحادیه اروپا، پارلمان اروپا و کمیسیون اتحادیه اروپا روز پنجشنبه (9 جوزا/30 می) درباره این موضوع توافق کرده اند. اسکا کلر، نماینده حزب سبزهای آلمان در پارلمان اروپا از منتقدین تشدید کنترول مرزی در حوزه شنگن است.
کلر به دویچه وله گفت: "این توافق شاید پایان قرارداد شنگن نباشد، اما به هر حال ما این خطر را مشاهده می کنیم که با تصمیم جدید، محدودیت هایی در قرارداد شنگن وضع می شود که به تدریج آزادی مسافرت شهروندان اتحادیه اروپا از میان برود".
قرار داد شنگن آزادی مسافرت در این حوزه را تضمین می کند. این قرارداد از جانب 26 دولت امضا شده است و پاسپورت مسافران هنگام عبور از مرزهای این کشورها مورد بررسی قرار نمی گیرد. با این قرارداد که در سال 1985 امضا شد، پسته های کنترول مرزی میان آلمان، فرانسه، هالند، بلجیم و لوکزامبورگ از میان رفت.
نماینده حزب سبزها در پارلمان اروپا در مورد این که چرا اصلاحات در قرارداد اتحادیه اروپا ضروری است، می گوید: "تمام بحث ها در جریان جنبش بهار عربی بالا گرفت. زمانی که مهاجرین به ایتالیا رسیدند، این جا به اسناد عبور دست یافتند و سپس به فرانسه آمدند. در آن زمان مشاجره بزرگ به میان آمد که چه کسی در واقع اجازه ادامه سفر را دارد و این که آیا اصلاحاتی در قرارداد شنگن وارد شود یا نه. کمیسیون اتحادیه اروپا در آغاز پیشنهاد کرد که به این قرارداد باید به عنوان سرمایه مشترک اروپا نگریسته شود و تصمیم در این باره که مرزی مسدود شود، باید در سطح اروپایی فیصله شود."
این سیاستمدار سبزهای آلمان می افزاید که حزب آنها این پیشنهاد را به دیده خوب نگریست و از آن حمایت کرد. اما او می گوید که تصمیم جدید با مقررات پیشین سازگار نیست. از دید او، تصمیم جدید نقش جانبی بزرگتری به کمیسیون اتحادیه اروپا می دهد و قرار است این کمیسیون از اقدامات دولت های عضو نظارت کند.
کلر می گوید که براساس اصلاحات جدید، در صورتی که برخی اعضای شنگن در تامین امنیت مرزی کمبودی هایی داشته باشند، اعضای دیگر دلایل و امکانات بیشتری را برای مسدود کردن مرزهای شان به دست می آورند. به باور او، مقررات تعیین شده نمی تواند معیار دقیقی باشد و می شود برداشت های متفاوتی از آن داشت.
حزب سبزها مهترین دست آورد اروپایی را با اصلاحات جدید در قرارداد شنگن در خطر می بینند. اما هنس- پتر فریدریش، وزیر داخله آلمان در برلین گفت که اصلاح قرارداد شنگن، تقاضای مرکزی حکومت آلمان از اتحادیه اروپا است.