Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο Κέντρο Μεταναστών και Προσφύγων στη Μόρια, τα μέλη της οργάνωσης «Νεολαία Χωρίς Σύνορα». Σκοπός τους, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία του Κέντρου, καθώς όπως υποστηρίζουν θα μετεξελιχθεί σε ένα χώρο ανάλογο αυτού της Παγανής πριν χρόνια. Με ανακοινώσεις τους, τα μέλη της οργάνωσης τάσσονται υπέρ της λειτουργίας ενός ανοιχτού κέντρου υποδοχής.
Κρεμώντας πανό και μοιράζοντας φυλλάδια, τα μέλη της οργάνωσης αλλά και εθελοντές διαδήλωσαν, το πρωί του Σαββάτου, ενάντια στην ύπαρξη του συγκεκριμένου Κέντρου. Αφού παρέμειναν στο χώρο για λίγη ώρα, στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με κατεύθυνση τη Μόρια.
Υπενθυμίζεται πως αρκετά από τα μέλη της οργάνωσης βρέθηκαν κάποτε στη Λέσβο ως μετανάστες ανήλικοι και ασυνόδευτοι, στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Μερικοί από αυτούς, μάλιστα, είχαν μείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στην Παγανή και κάποιοι άλλοι, στον Ξενώνα Ανηλίκων της Αγιάσου. Σήμερα όλοι τους κατοικούν σε χώρες της Ευρώπης και ήρθαν για λίγες ημέρες πίσω στη Λέσβο μέσω του προγράμματος «Welcome to Europe».
Οι διαδηλωτές μετά το Κέντρο κατευθύνθηκαν στο χωριό, μίλησαν με τους κατοίκους και μοίρασαν φυλλάδια, ενώ όσοι από αυτούς είχαν βρεθεί κάποτε στην Παγανή, μετέφεραν στους κατοίκους τις εμπειρίες τους.
Τελετή μνήμης
Λίγες ώρες αργότερα, στη Θερμή, τα μέλη της οργάνωσης διοργάνωσαν τελετή στη μνήμη όλων εκείνων των ανθρώπων που πνίγηκαν στη θάλασσα πριν από λίγους μήνες και βρέθηκαν στη συγκεκριμένη παραλία, αλλά και γενικότερα στη μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους αναζητώντας μια καλύτερη πατρίδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χάθηκαν προ ημερών στο ιταλικό νησί τής Λαμπεντούζα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην τελετή, που περιελάμβανε και τα εγκαίνια μιας βρύσης, παρευρέθηκαν και Σύριοι, που ήρθαν από την Αθήνα και ήταν συγγενείς των ατόμων που πνίγηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο..